-30% en todos nuestros cursos con el código PRIMAVERA24

  • días
  • horas
  • minutos
  • segundos
guia-oposicion-gestion-administracion-general-generalitat-valenciana-gva

Guía oposiciones de Gestión de Administración General la Administración Generalitat Valenciana

Opositar al Cuerpo de Gestión de Administración General de la Administración de la Generalitat Valenciana es una buena opción para ti si:

  • Tienes un Grado Universitario.
  • Tienes una Diplomatura Universitaria.
  • Eres ingeniero o técnico.
  • Tienes el título de arquitectura técnica.

¿Qué tareas voy a desempeñar como funcionario del Cuerpo de Gestión de la Administración de la Generalitat Valenciana?

Las funciones que vas a realizar cuando apruebes la oposición se refieren al desarrollo de:

  1. Tareas de gestión administrativas y tareas de apoyo a niveles intermedios.
  2. Tramitación y ordenación procedimientos administrativos
  3. Gestión de recursos humanos y/o económicos- financieros.
  4. Políticas sectoriales: sociales, medio ambiental y económicas.

¿Cuántas plazas se han convocado para el Cuerpo de A2 de Administración General de la Generalitat Valenciana?

Actualmente, para el proceso selectivo de Gestión de la Administración de la Generalitat Valenciana (proceso ordinario), se encuentran convocadas 23 plazas de la Oferta de Empleo Público de 2023:

La distribución de las plazas es la siguiente:

OEP 2023Total plazas Diversidad funcionalEnfermedad mental
2320

El plazo para presentar las instancias es de 10 días hábiles, desde el 23-06-2023 hasta el 06-07-2023.

¿Quién puede presentarse a esta oposición de Gestión de la Administración de la Generalitat Valenciana?

Los requisitos para poder presentarte a las pruebas selectivas de Gestión de la Administración de la Generalitat Valenciana son los siguientes:

  • Ser español/a o nacional de un Estado de la Unión Europea.
  • Tener cumplidos 16 años de edad y no exceder, en su caso, de la edad máxima de jubilación forzosa.
  • Estar en posesión del título del título universitario de ingeniería técnica, diplomatura universitaria, grado universitario, arquitectura técnica o equivalente.
  • No hallarse inhabilitado para el ejercicio de las funciones públicas.
  • No haber sido separado mediante expediente disciplinario de cualquier Administración Pública.
  • No estar inhabilitado absoluto o especial para empleos o cargos públicos por resolución judicial.

¿Cuáles son los contenidos del temario de esta oposición?

Según la última convocatoria, los contenidos del temario de Gestión de la Administración de la Generalitat Valenciana se dividen en:

  • Parte general
  • Parte especial

Parte general

Con el Método GoKoan podrás preparar la parte general de esta oposición.

I. Derecho Constitucional y organización administrativa:

  1. La Constitució Espanyola de 1978: títol preliminar; títol primer, dels drets i deures fonamentals.
  2. La Constitució Espanyola de 1978: títol II, la Corona; títol III, de les Corts Generals: capítol I, de les cambres i capítol II, de l'elaboració de les lleis.
  3. La Constitució Espanyola de 1978: títol IV, del Govern i l'Administració; títol V, de les relacions entre el Govern i les Corts Generals.
  4. La Constitució Espanyola de 1978: títol VI, del poder judicial.
  5. La Constitució Espanyola de 1978: títol VII, economia i hisenda.
  6. La Constitució Espanyola de 1978: títol VIII, de l'organització territorial de l'Estat: capítol I, principis generals; capítol III, de les comunitats autònomes.
  7. La Constitució Espanyola de 1978: títol VIII, de l'organització territorial de l'Estat: capítol II. De l'Administració local.
  8. La Constitució Espanyola de 1978: títol IX, del Tribunal Constitucional.

II. Derecho Autonómico

  1. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: preàmbul; títol primer, la Comunitat Valenciana; títol II, dels drets dels valencians i valencianes; títol III, la Generalitat: capítol I; capítol VII, règim jurídic; títol X, reforma de l'Estatut.
  2. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: títol III, la Generalitat: capítol II, les Corts Valencianes o les Corts. Llei 1/1987, de 31 de març, electoral valenciana: títol preliminar; títol I, dret de sufragi; títol II, sistema electoral; títol III, convocatòria d'eleccions.
  3. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: títol III, la Generalitat: capítol III, el President de la Generalitat; capítol IV, el Consell. La Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell: títol I, el President de la Generalitat; títol II, del Consell: capítol I, del Consell i la seua composició; capítol II, de les atribucions del Consell; capítol III, del funcionament del Consell; capítol VI, de la iniciativa legislativa, dels decrets legislatius i de la potestat reglamentària del Consell; títol III, de les relacions entre el Consell i les Corts.
  4. La Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell: títol II, del Consell: capítol IV, de la conselleria i dels consellers; capítol V, de l'Estatut personal dels consellers; títol IV, de l'Administració pública de la Generalitat; títol V, de la responsabilitat dels membres del Consell i de l'Administració pública de la Generalitat.
  5. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: títol III, la Generalitat: capítol VI, de les altres institucions de la Generalitat: secció primera, de les institucions comissionades per les Corts: el Síndic de Greuges i la Sindicatura de Comptes; secció segona, de les institucions consultives i normatives de la Generalitat: el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Comité Econòmic i Social i el Consell Jurídic Consultiu. Lleis que regulen aquestes institucions: objecte, funcions i competències.
  6. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: títol IV, les competències; títol V, relacions amb l'Estat i altres comunitats autònomes; títol VI. Relacions amb la Unió Europea; títol VII. Acció exterior.

III. Instituciones de la Unión Europea

  1. La Unió Europea: fundació i evolució. El Tractat de Lisboa (el Tractat de la UE i el Tractat de funcionament de la UE): valors i drets fonamentals de la Unió Europea. La ciutadania europea.
  2. Dret de la Unió Europea. El dret primari i el dret derivat, especialment els reglaments i les directives. La relació entre el dret de la Unió Europea i l'ordenament jurídic dels estats membres.
  3. Institucions de la Unió Europea: el Consell de la Unió Europea. La Comissió Europea. El Parlament Europeu. Composició i funcions.

IV. Temas transversales

  1. La Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes: títol preliminar, objecte de la llei; títol I, el principi d'igualtat i la tutela contra la discriminació; títol II, polítiques públiques per a la igualtat. La Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat de dones i homes.
  2. La Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere: títol preliminar; títol I, mesures de sensibilització, prevenció i detecció; títol II, drets de les dones víctimes de violència de gènere.
  3. Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern: títol preliminar; títol I, transparència de l'activitat pública. Llei 1/2022, de 13 d'abril, de la Generalitat, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana.

Parte especial

I. Derecho Administrativo

  1. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: títol preliminar, disposicions generals; títol I, els interessats en el procediment; títol II, l'activitat de les administracions públiques.
  2. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: títol III, els actes administratius: capítol I, requisits; capítol II, eficàcia; títol IV, capítol VII, execució.
  3. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: títol III, els actes administratius: capítol III, nul·litat i anul·labilitat.
  4. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: títol IV, disposicions sobre el procediment administratiu comú: capítol I, garanties del procediment; capítol II, iniciació; capítol III, ordenació; capítol IV, instrucció; capítol V, finalització; capítol VI, tramitació simplificada.
  5. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: títol V, la revisió dels actes en via administrativa: capítol I, revisió d'ofici; capítol II, els recursos administratius.
  6. L'Administració pública com a persona jurídica. Les potestats administratives. L'activitat discrecional: els seus límits i control. Les relacions entre l'Administració i els tribunals de justícia. Conflictes de jurisdicció entre els tribunals de justícia i l'Administració.
  7. Principis d'organització administrativa. Els òrgans de l'Administració pública. Potestat organitzatòria. Classes d'òrgans. La competència. La jerarquia.
  8. La responsabilitat patrimonial de l'Administració. Principis i pressupostos de la responsabilitat patrimonial. Responsabilitat de les autoritats i personal al servei de les administracions públiques.
  9. La potestat sancionadora de l'Administració. Principis generals. Especialitats del procediment en matèria sancionadora.
  10. Expropiació forçosa: fonament i naturalesa. Subjectes, objecte i causa de l'expropiació. Procediment general. Peculiaritats del procediment d'urgència. Les expropiacions especials.
  11. El patrimoni de les administracions públiques: concepte i classificació. La Llei de patrimoni de la Generalitat. Els béns de domini públic de la Generalitat: règim jurídic. Protecció i defensa dels béns. L'afectació, adscripció i mutació demanial. Els béns patrimonials: adquisició, utilització i alienació.
  12. Activitat de limitació, arbitral i de foment. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. La Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, títol X, subvencions.
  13. El servei públic. Concepte. Formes de gestió dels serveis públics. Els convenis en l'àmbit de la Generalitat.
  14. Els contractes del sector públic (I). Objecte i àmbit d'aplicació de la Llei de contractes del sector públic. Delimitació dels tipus contractuals. Contractes administratius i contractes privats. Perfecció i forma del contracte. Règim d'invalidesa. Parts del contracte.
  15. Els contractes del sector públic (II). Objecte, pressupost base de licitació, valor estimat, preu del contracte i la seua revisió. Garanties exigibles en la contractació del sector públic. Normes generals de la preparació de contractes per les administracions públiques.
  16. Els contractes del sector públic (III). Adjudicació dels contractes de les administracions públiques: normes generals. Efectes, compliment i extinció dels contractes administratius: normes generals. Òrgans de contractació.
  17. Els contractes del sector públic (IV). Dels tipus de contractes de les administracions públiques.

II. Gestión pública, organización y régimen de los empleados públicos

  1. L'Administració electrònica a la Comunitat Valenciana. Protecció de dades de caràcter personal.
  2. Principis constitucionals en matèria de funció pública. Les bases del règim estatutari dels funcionaris públics: marc jurídic. El Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, que aprova la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic: Objecte i àmbit d'aplicació. La Llei 4/ 2021, de 16 d'abril, de la funció pública valenciana: Objecte, principis i àmbit d'aplicació de la llei. Organització de l'Administració de la Generalitat en matèria de funció pública.
  3. Personal al servei de les administracions públiques: concepte i classes de personal empleat públic; direcció pública professional. Estructura i ordenació de l'ocupació pública: estructuració de l'ocupació pública.
  4. Estructura i ordenació de l'ocupació pública: ordenació dels llocs de treball; instruments de planificació i ordenació de l'ocupació pública; registres de personal.
  5. Naixement i extinció de la relació de servei: selecció de personal; adquisició i pèrdua de la condició de personal empleat públic.
  6. Provisió de llocs i mobilitat. Promoció professional.
  7. Situacions administratives del personal funcionari de carrera. Règim disciplinari. Responsabilitat civil, penal i administrativa del personal funcionari.
  8. Drets, deures, condicions de treball del personal empleat públic de la Generalitat i incompatibilitats del personal empleat públic. Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.
  9. La representació, negociació col·lectiva i participació institucional dels empleats públics.

III. Gestión Financiera

  1. El finançament de la Comunitat Valenciana. La política tributària de la Generalitat; especial referència a la gestió de tributs propis i cedits.
  2. El pressupost: concepte i naturalesa. Principis pressupostaris. El cicle pressupostari. Normativa bàsica estatal en matèria pressupostària. Els principis i regles de programació i gestió pressupostària en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector instrumental i de subvencions.
  3. El pressupost de la Generalitat: regulació jurídica. L'estructura pressupostària. L'elaboració del pressupost: procediment i remissió a les Corts. Tramitació i aprovació. Execució i liquidació. La pròrroga del pressupost.
  4. Els crèdits pressupostaris en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector instrumental i de subvencions. Modificacions dels crèdits inicials: requisits, procediment i competències. Despeses pluriennals: concepte i funcionament.
  5. El control pressupostari en l'àmbit de la Generalitat. Control intern i control extern.
  6. La gestió del pressupost en l'àmbit de la Generalitat (I): les fases d'execució i documents comptables de l'estat d'ingressos. Ordenació de la despesa. Operatòria comptable de l'estat de despeses del pressupost. Despeses d'exercici corrent, d'exercicis tancats i despeses pluriennals. El marc jurídic de gestió de la despesa pública. Restriccions i seguiment de l'execució pressupostària.
  7. La gestió del pressupost en l'àmbit de la Generalitat (II): gestió i comptabilització de despeses de funcionament i d'inversió. Gestió i comptabilització de despeses per transferències corrents i de capital. La gestió de les despeses en matèria de personal en la Generalitat.

IV. Unión Europea

  1. Polítiques sectorials de la Unió Europea (I): el mercat interior: la lliure circulació de mercaderies, lliure circulació de treballadors, lliure circulació de persones, serveis i capitals. Les competències i garanties sobre l'espai de llibertat, seguretat i justícia.
  2. Polítiques sectorials de la Unió Europea (II): la cohesió econòmica, social i territorial. La política agrària i pesquera comuna. La política comercial comuna. Normes sobre competència i ajudes d'Estat.

¿Cómo es el proceso selectivo?

El procedimiento de selección es el de oposición, constará, de una única fase de oposición de carácter obligatorio y eliminatorio.

Fase de Oposición

El examen constará de dos ejercicios, de carácter obligatorio y eliminatorio:

  • El primer ejercicio: contestar por escrito un cuestionario de 100 preguntas, sobre la totalidad del temario recogido en el anexo, de las cuales, 40 preguntas versarán sobre las materias comunes recogidas en su «parte general» y otras 60, se formularán sobre el temario específico denominado «parte especial».
  • El segundo: Constará de dos partes, que se realizarán en una misma sesión:
    • Primera parte: consistirá en contestar por escrito un cuestionario de 25 preguntas teórico-prácticas sobre el temario específico, con cuatro respuestas alternativas, de las que solo una de ellas será la correcta.
    • Segunda parte: consistirá en responder por escrito 5 preguntas teórico-prácticas de respuesta breve sobre el temario específico.

¿Dónde y cómo tengo que hacer la inscripción al examen de la oposición de Gestión de la Administración de la Generalitat Valenciana A2?

Si deseas formar parte de estas pruebas selectivas tendrás que cumplimentar la solicitud de la siguiente manera:

  • Las solicitudes deben presentarse por vía electrónica. A tal efecto, es necesario estar registrado para usar el sistema de identificación y firma electrónica Cl@ve o tener un certificado digital de firma electrónica, o DNIe. Se deberá formalizar a través del formulario habilitado en el portal de la Administración de la Generalidad
  • La presentación electrónica requerirá el sucesivo cumplimiento de los siguientes pasos:
    • La formalización del formulario.
    • El pago electrónico de la tasa correspondiente.
    • El registro electrónico de la solicitud.

¿Dónde puedo estudiar esta oposición?

Puedes prepararte para Gestión de la Administración para la Generalitat Valenciana con el Método GoKoan.

  • Método de estudio único optimizado para exprimir cada minuto dedicado a prepararte.
  • Materiales, test y actividades que te ayudarán en el aprendizaje.
  • Planificación personalizada adaptada a ti, adaptada a tu nivel y progreso.

El Método GoKoan está avalado empíricamente por grupos de estudiantes de la Universidad de Valencia y se basa, ente otros, en los principios de la psicología de la memoria.

Estas guías también te pueden interesar: